ENTRENAMENT FORÇA – RESISTÈNCIA: El nostre entrenament funcional

Aquest format d’entrenament està orientat des d’un punt de vista lúdic amb exercicis que busquen millorar la força, resistència i flexibilitat per gaudir d’una millor postura corporal i una millor salut física. Basats en patrons de moviment comuns en el dia a dia, s’estructuren les sessions amb circuits dinàmics i variables per estimular la teva energia i vitalitat. 

El concepte “funcional” s’ha posat de moda en els darrers anys fins al punt d’esgotar el seu veritable significat. Funcional prové de funció, i funció significa utilitat, propòsit, objectiu. Doncs, l’entrenament funcional ha de ser útil basant-se en les necessitats de la persona en concret. Amb això volem dir que un entrenament de caràcter funcional per un esportista no tindrà res a veure amb un entrenament funcional orientat a una persona sedentària, però ambdós casos ha de resultar útil per les activitats que vulgui desenvolupar la persona en concret.

En el món del fitness direm que l’entrenament funcional és aquell que permeti ajudar les persones a executar les activitats del dia a dia amb solvència i efectivitat. Ens plantegem tres preguntes:

  • Quantes activitats al dia a dia es fan assegut?
  • Quantes activitats al dia a dia hi ha estabilitat?
  • Quantes activitats al dia a dia actua una articulació de manera aïllada?

En resposta, aquest format d’entrenament comprèn moviments bàsics com caminar, empentar i estirar verticalment i horitzontalment, llançar, saltar i acotar-se de forma controlada, pujar i baixar desnivells, rotar, flexionar i estendre el maluc, estabilitzar la cintura pelviana i escapular (pelvis i espatlles), equilibrar el cos en superfícies inestables i qualsevol altra situació que es pugui freqüentar en el dia a dia.

L’entrenament funcional s’adapta a qualsevol edat i estat de condició física, ja que les sessions treballen directament habilitats motrius bàsiques a partir de les quals es generen tots els exercicis. L’entrenament funcional entrena moviments més que músculs. La força i la resistència cardiorespiratòria són dos components principals d’aquesta tipologia d’entrenament i cada persona progressa segons el seu nivell inicial. Dins les sessions es plantegen circuits amb exercicis principals i exercicis facilitadors o “dificultadors”, buscant la màxima concertació de treball possible per a cada persona. S’incorpora una gran varietat de material per proporcionar el ventall més ampli possible d’estímuls al cos.

Els principals beneficis que s’extreuen d’aquest format d’entrenament són l’increment de la força i el to muscular, la qual cosa repercuteix en una millora de l’estabilitat articular i la postura corporal, millora dels reflexos, coordinació i percepció del propi centre de gravetat gràcies als estímuls propioceptius i estabilitzadors, i major sensació de fluïdesa i congruència en els moviments i activitats del dia a dia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix l'article a les teves xarxes socials!