ENTRENAR EN DEJUNI?

Abans de tot, cal saber què és fer dejuni. De fet, no deixa de ser una cosa tant senzilla com donar un descans al nostre sistema digestiu. El dejuni que hauria de ser natural, és el nocturn: 12h de descans entre l’últim àpat del dia i el primer del dia següent (si sopo a les 21, no menjo res fins les 9h). Això permet tenir una finestra de temps prou àmplia perque actuï el nostre sistema immune durant la nit.

Tenir en compte que abans de fer un dejuni convé reduir número d’àpats diaris: pasar de menjar 5cops/dia a fer-ne 3 ja és un bon inici, ja que es necessiten unes 4h entre àpats perquè es digui a terme el “complexe migratori motor”, que és un servei de neteja intestinal.

Ara bé, què passa amb l’esport?

Fer esport en dejú ens pot aportar diversos beneficis:

  • No ser esclau de l’àpat previ a l’entrenament
  • Tenir menys molèsties digestves durant l’entrenament
  • Entrenar la ruta metabólica dels greixos (flexibilitat metabólica)
  • Millorar la sensibilitat a la insulina

Tot i això, cal tenir en compte que no podem iniciar de cop un entrenament en dejuni si no estem acostumats. Per tant, seria ideal començar amb un enrenament de baix impacte (depenent de l’estat físic de cada persona pot ser per exemple: caminar, bici de passeig, còrrer suau, piscina, ioga…), i sobretot que no superi els 60min. A partir d’aquí es podrá anar incrementant progressivament la intensitat i la durada de l’entrenament.

Cal tenir clar que fer esport en dejú no és ni millor ni pitjor. Com sempre, dependrà de cada persona i caldrà adaptar-se a les seves circunstàncies personals. Idealment, hem de tenir la suficient flexibilitat metabòlica com per poder entrenar tant en dejú com havent menjat.

Marta Vallejo- Dietista/Nutricionista CAT414

Comparteix l'article a les teves xarxes socials!