LA DECADÈNCIA DE L’IMC: L’ÍNDEX DE MASSA CORPORAL PERD PRESTIGI COM A INDICADOR DE SALUT

L’índex de massa corporal (IMC) es defineix com la relació entre el pes de l’individu (expressat en quilograms) i la seva altura elevada al quadrat (expressada en metres). El seu resultat classifica a les persones en una d’aquestes quatre categories: baix pes (IMC inferior a 18,5), pes normal (de 18,5 a 24,9), sobrepès (de 25,0 a 29,9) o obesitat (30 o més). Aquesta fórmula matemàtica és una mesura de salut de traç gruixut en grans poblacions, però és insuficient per a expressar la complexitat del metabolisme i els seus processos bioquímics. Per això, una de les tendències que es preveuen per a 2023 és la decadència de l’IMC com a mètrica absoluta de la salut metabòlica.

Un estudi de 2016 amb més de 40.000 adults als Estats Units, va comparar el seu IMC amb mesuraments més específics de la seva salut, com la resistència a la insulina, els marcadors d’inflamació i els nivells de pressió arterial, triglicèrids, colesterol i glucosa. Gairebé la meitat dels quals van ser classificats com a persones amb sobrepès i aproximadament una quarta part dels obesos eren metabólicamente sans, segons aquestes mesures. No obstant això, el 31% dels quals tenien un índex de massa corporal normal no ho eren.

Quan diem que algú té molta sort perquè el seu metabolisme és molt ràpid solem referir-nos a persones que semblen cremar molt ràpid les calories. Hi ha dues mètriques que poden mesurar aquesta capacitat: la Taxa del Metabolisme Basal (BMR per les seves sigles en anglès), que és el nombre de calories que es gasten en el funcionament diari de l’organisme, i la Taxa Metabòlica en Repòs (RMR en les seves sigles en anglès) que mesura el nombre de calories que el nostre organisme consumeix en repòs.

Les taxes metabòliques poden estar influïdes per la genètica, el gènere, l’edat, la massa muscular, la resistència a la insulina, l’activitat física, les hores de somni, l’alimentació, els horaris dels menjars i l’estat de salut general.

L’enfocament més modern és que som “metabólicamente mal·leables”. Això suposa que el nostre metabolisme no és un destí i que podríem actuar sobre ell amb teràpies personalitzades que millorin el seu funcionament i desafiïn els efectes de l’envelliment. De salut metabòlica personalitzada es parlarà molt en 2023!!

Font: https://elpais.com/salud-y-bienestar/2023-01-03/micromovimientos-proteinas-entrenamientos-por-rafaga-y-dieta-flexitariana-asi-nos-cuidaremos-en-2023.html?ssm=whatsapp

Comparteix l'article a les teves xarxes socials!